Uztraucos par vecmāmiņas veselību. Biju laukos un piefiksēju, ka viņa joprojām lieto veco laiku alumīnija traukus – katlus, karotes, dakšiņas. Kaut gan zinu, ka savulaik viņai ir dāvināti arī jauni kastroļi un darba piederumi.
Problēma ir tāda, ka viņa tos glabā nezinu kādam īpašam notikumam, bet ikdienā neizmanto. Esmu dzirdējusi, ka par viskaitīgākajiem veselībai tiek uzskatīti tieši alumīnija trauki. Vai tā ir taisnība un ko darīt, lai vecmāmiņa mani sadzirdētu, ka vajag no tiem atbrīvoties?
Santa
Piekritīšu - veciem cilvēkiem iestāstīt, ka tās lietas, kuras viņi visu dzīvi lietojuši, ir kaitīgas veselībai un no tām jāatbrīvojas, ir problemātiski. Pārliecināt par pretējo būs grūti. Alumīnija trauki un galda piederumi, kādus tos pazinām kādreiz, tik tiešām nebūs labākā izvēle mūsdienu virtuvē, jo sakarstot tie sāk izdalīt kaitīgas vielas. Var veidoties ķīmiski savienojumi, tāpēc glabāt ēdienu alumīnija traukos nevajadzētu, pēc pagatavošanas ēdienu uzreiz jāpārliek citā traukā. Šajā gadījumā jāmēģina pastāstīt, ka mūsdienās ir ļoti daudz veselībai nekaitīgāku alternatīvu.
Ieteiktu mazmeitai Santai atrast kādu rakstu – publikāciju par alumīnija trauku pareizu lietošanu vai nelietošanu, ko aiznest vecmāmiņai izlasīt. Pieļauju, ka ir liela atšķirība, vai alumīnija trauki ir „vēsturiski” – lietoti vairākus gadu desmitus, vai arī tie pirkti nesenā pagātnē. Liela daļa pannu, kas atrodamas šodien veikalu plauktos ir ražotas no alumīnija, bet tām ir aizsargslānis. Lielākoties tās ir pretpiedeguma pannas, taču galvenā tās funkcija ir neļaut alumīnijam nonākt kontaktā ar ēdienu.
Atbild ģimenes ārste Inese Skujiņa
Avots: bb.lv
ADVERTISING
GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!
ADVERTISING